Onze actuele levertijd is 2 tot 4 weken

Stappenplan voor het kiezen van de juiste fietsendrager

Hoe kies ik de beste fietsendrager voor mijn camper?

Je hebt een mooie buscamper waar je al een tijdje plezier van hebt, fietst graag maar je hebt nog geen fietsendrager voor je buscamper. Waar begin je met zoeken en welke afwegingen moet je maken om tot de juiste beslissingen te komen. Veel mede camperaars hebben deze keuze al moeten maken en jij bent daarom ook zeker niet de eerste. Het is daarom ook een bekend probleem bij buscampers en het vinden van de juiste fietsendrager.

Harold en Rosalie waren ook op zoek naar een fietsendrager die aan hun wensen voldeed. Ze hebben een prachtige Possl (Citroën Jumper  buscamper die hun al naar de mooiste kampeerplekken heeft gebracht. Toch ontbrak er nog een wens en dat was een degelijke fietsendrager om tijdens de vakantie de mooiste plekken te ontdekken met de fiets.

Fietsendrager kiezen voor buscamper

Voordat ze hun zoektocht zijn begonnen hebben ze wat vragen opgeschreven.

Checklist voor het bepalen van de beste keuze voor een fietsendrager 

  1. Welke soort fietsendragers zijn er te koop voor mijn buscamper?
  2. Welke fietsendrager is geschikt voor mijn camper?
  3. Hoeveel fietsen wil ik vervoeren op mijn fietsendrager?
  4. Kan de fietsendrager ook elektrische fietsen dragen?
  5. Hoe wil ik dat de fietsendrager bevestigd is op mijn buscamper?
  6. Kan ik de fietsendrager ook loshalen van mijn camper?
  7. Hoe kan ik de fietsendrager zelf monteren?
  8. Kan ik de fietsen veilig op mijn fietsendrager laten staan?

Om om al deze vragen een antwoordt te krijgen zijn ze een zoektocht gestart om zoveel mogelijk informatie in te winnen en zo de juiste keuze te maken voor de fietsendrager voor op hun Buscamper.

Welke soort fietsendragers zijn er te koop voor mijn buscamper?

Het aanbod is reuze en de verschillende soorten fietsendragers ook. Veel aanbieders met ieder hun eigen omschrijving en verwoording wat het soms was lastig maakt om de soorten van elkaar te onderscheiden. De Buscamper van Rosalie en Harold is een Pössl camper ook wel een Citroën Jumper . Dit soort camper heb je ook in andere populaire modellen zoals de Globecar en Adria buscampers uitgevoerd in een Peugeot boxer of een Adria uitgevoerd in een Citroen Jumper.

Ten eerste kan je kijken naar de montage van de fietsendrager op een buscamper. Je zal dan de volgende opties tegenkomen:


Welke manieren van montage van een fietsendrager zijn er allemaal?


Garage montage fietsendrager:

Niet geschikt voor een buscamper maar wel voor de grotere campers. De grotere campers hebben een “garage” ook wel groot opbergvak. In dit compartiment kan een fietsendrager gemonteerd worden zodat de fietsen stevig opgeborgen zijn.
 
Garage montage in het kort:
Niet geschikt voor buscamper rijders. Neemt veel plek in die je misschien wil gebruiken voor andere spullen.

Achterwand montage fietsendrager:

Geschikt voor buscampers. Deze manier om de fietsendrager te monteren zie je vaak bij buscampers maar zorgt vaak voor een te grote belasting van deuren en scharnierpunten. Bij de grotere campers is de achterkant uitgevoerd zonder deuren waardoor deze manier van montage ideaal is. Bij een buscamper is dit niet het geval. Echter dient er wel rekening te worden gehouden met het gewicht van de fietsen aangezien dit niet het stevigste deel van een camper is. Bij een buscamper zijn er meer mogelijkheden. Toch dient er ook rekening te worden gehouden met de deuren van een buscamper die makkelijk open moeten kunnen zonder de fietsen van de drager af te halen.

Achterwand montage in het kort: 
Geschikt voor buscampers maar vaak niet flexibel genoeg wanneer je de achterdeuren makkelijk open wil maken. 

Direct op chassis/frame montage fietsendrager:

Een uitermate geschikte manier om de fietsendrager te monteren. Laag bij de grond, stevig en geen belasting op de deuren waardoor het erg gemakkelijk is om meerdere fietsen en ook zwaardere fietsen mee te nemen. De achterdeuren bij deze optie zijn makkelijk toegankelijk door een wegdraaiende fietsendrager waardoor je heel erg flexibel bent. Deze manier van montage dient door een expert uitgevoerd te worden.
 
Chassis/frame montage in het kort: 
Uitermate geschikt voor buscampers. Sterk en zeer comfortabel in gebruik. Achterdeuren blijven toegankelijk bij wegdraaiende fietsendrager.

Trekhaak montage fietsendrager:

De meeste buscampers worden zonder trekhaak geleverd dus in dat geval zal deze gemonteerd moeten worden. Daarnaast is het onmogelijk om de achterdeuren te openen wanneer er fietsen op de fietsendrager vastgemaakt zijn waardoor het telkens een lastige klus is wil je de achterdeuren openen. De ruimte bij de achterdeuren is een veel gebruikte opslagruimte die makkelijk toegankelijk moeten blijven wanneer je op je camperplaats staat of onderweg bent. 

Tenslotte heb je nog een optie om de fietsendrager op je dak te monteren. Iets wat je in de praktijk bij campers niet snel zult zien in verband met de hoogte. Deze fietsendragers zie je dan ook vaak terug bij auto’s.

Trekhaak montage in het kort:
Minder geschikt aangezien er vaak geen trekhaak aanwezig is en de achterdeuren niet open kunnen.

Welke montage manier van de fietsendrager past bij mij?

Na alles op een rijtje te hebben gezet blijven er voor de buscamper maar een paar opties over. De optie voor een fietsendrager gemonteerd op het chassis op frame springt eruit door het comfort van het gebruik maar zeker ook door de stevigheid. Daarnaast ben je ook erg flexibel wat een campervakantie ten goede zal komen.


Ten tweede is het belangrijk om na te denken over hoeveel fietsen je mee wil nemen en welke fietsen dit zijn


Er is nogal een groot verschil in het soort fietsen om misschien wel een scooter die je mee wil nemen. Het gewicht en om de omvang bepaald hoe flexibel het fietsenrek moet zijn.

Wat voor soort fietsen heb je:

Daarnaast moet je nadenken of het gaat om fietsen op volwassen formaat of dat je kinderfietsen mee wil nemen.

Stadsfiets

Ook wel de normale fiets genoemd voor als je naar een redelijk vlak gebied gaat er wel op uit wil gaan maar niet perse lange tochten wil maken. Ook ideaal om een kleine boodschap te doen of een rondje te maken over de camping. Ook deze fietsen hebben net zoals de elektrische fietsen vaak een redelijk gewicht en daardoor wat lastiger om te tillen.
 
 Waar op letten: 
 Vaak wat forser en zwaarder uitgevoerd en daardoor minder flexibel

Elektrische fiets

Tegenwoordig niet meer weg te denken zijn de elektrische fietsen. Groot voordeel is dat je vaak elk terrein aan kan en lange fietstochten kan maken. Nadeel is dat ze over het algemeen zwaar zijn en wel tot 25KG of meer kunnen wegen. Fietsen met een hoog draaggewicht dus die je niet zomaar de hoogte in tilt. Daarnaast kan het een forste belasting zijn voor je fietsendrager waardoor lang niet alle fietsendragers geschikt zijn. 

Waar op letten: 
Vaak wat forser en nog zwaarder dan een stadsfiets. Let op het gewicht zeker bij meerdere e-bikes.

Racefiets

Voor de sportieve fietser die mooie heuvels en bergen wil verkennen, nieuwe PR’s wil zetten op Strava of een mooie ronde wil fietsen. De racefiets is een lichtgewicht fiets die makkelijk mee te nemen is. Wel moet er gelet worden op de kwetsbaarheid van de kwetsbaarheid van de fietsen aangezien de nieuwste modellen vaak van carbon zijn. 

Waar op letten: 
Lichtgewicht en makkelijk demonteerbaar en flexibel maar daardoor ook kwetsbaarder. 

Mountainbikes 

Voor de echte avonturier met sportieve ambities. In verschillende maten en modellen te krijgen en tegenwoordig zelf in de elektrische variant. Voordeel is dat je alles makkelijk kan verstellen en daardoor flexibel bent in de opzet van de fietsen. Nadeel zit hem vooral in de elektrische variant die vaak net wat zwaarder zijn en dus ook niet zo makkelijk tilbaar zijn en een flinke belasting kunnen zijn voor je fietsendrager. 

Waar op letten: Vaak iets lomper met een groot verschil in gewicht afhankelijk van het model. Zwaar in de elektrische variant en zeer licht in de carbon variant. De carbon variant is een stuk kwetsbaarder. 

Wat voor soort fietsen wil je meenemen?

Bedenk goed wat voor camperaar je bent en wat voor soort tripjes / vakanties jij op de planning hebt staan. 


De meeste fietsendragers voor campers zijn uitgerust met de mogelijkheid om 2 fietsen te vervoeren. Vaak zijn er uitbreidingen tot 3 of zelfs 4 mogelijk. Let goed op de uitbreidingsmogelijkheden, hoe de fietsen gepositioneerd moeten worden en het maximale gewicht van de fietsen samen. 
Possl camper fiesendrager


Eindoordeel 

Veel afwegingen om rekening mee te houden blijkt na de zoektocht van Harold en Rosalie. Een camperaar heeft nooit haast toch dus er is ook tijd genoeg om alles eens rustig op een rijtje te zetten en te laten bezinken. Het aanbod van fietsendragers neemt alsmaar toe waardoor het lastig is een geschikte keuze te maken zeker ook omdat de wensen van een gemiddelde camperaar steeds veeleisender worden. De opkomst van de e-bikes spelen een belangrijke rol in het kiezen tegenwoordig.

Zoals je wellicht kan raden hebben ze uiteindelijk gekozen voor een BusBiker die perfect aansluit bij de eisen en wensen. Voor jou of jullie kan dit anders zijn maar met behulp van dit artikel moet het mogelijk zijn om een goede keuze te maken waar je nog lang plezier van hebt.

Voor meer informatie over de BusBiker kijk hier voor het overzicht.



 





Vind een dealer bij jou in de buurt BusBiker heeft een Europees netwerk van dealers waar u terecht kan voor alle vragen en montage van de BusBiker. Benieuwd naar de dealers bij jou in de buurt? Vind een dealer